chleb mieszany

0 (0 ocen)

  • 15 min

Często piekę chleb, za każdym razem modyfikuję przepis by pieczywo było chrupiące i smaczne. Tym razem połączyłam 3 rodzaje mąki i dodałam oczywiście zdrowe ziarna, wyrób okazał się strzałem w dziesiątkę. Chleb pięknie prezentuje się na stole i smakuje wybornie.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma 25x11 cm
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki żytniej
    1/2 szklanki mąki orkiszowej + 1 łyżka do podsypania formy
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 dag świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego i słonecznika (łącznie)
    Tłuszcz do formy
    Posypka: mak, siemię lniane i sezam

Chleb mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki(mąki wymieszać razem) i odstawić całość w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie zagnieść ręką jednolite gładkie ciasto. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ponownie zagnieść, przełożyć do natłuszczonej formy podsypanej mąką orkiszową, posmarować zimną wodą, naciąć ciasto nożem i znów odstawić w ciepłe miejsce aż chlebek urośnie. Posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec w tej temp. 40 minut. Skórka na wierzchu ma być spieczona i chrupiąca.

Porady

1. do ciasta można dodać jeszcze ziarna dyni.

Komentarze

Podobne przepisy