Chleb mieszany

0 (0 ocen)

kombinacja wielu składników ........

Składniki:

  • 100 g mąki graham typ 1850
    200 g mąki pszennej
    100 g płatków kukurydzianych
    50 g pestek dyni
    50 g prażonego solonego słonecznika
    50 ml oleju o smaku bazylii
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    30 g drożdży
    250 ml letniej wody

Chleb mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem, powinna być płynna konsystencja.
    Do drożdży wlać wodę, dodać sól, olej i wymieszać.
    Wsypać obie mąki, płatki kukurydziane, pestki dyni i słonecznik ( trochę zostawić do posypania góry chleba ).
  • 2. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką a następnie wyrobić ciasto ręką.
    Ciasto w misce oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej ( proponuję użyć foremki wąskiej, ja użyłam szerokiej i chleb jest jak dla mnie trochę za niski ).
  • 3. Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię i posypać odłożonymi pestkami dyni i słonecznikiem.
    Ponownie przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
    Taki chleb najlepiej smakuje jeszcze ciepły z samym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy