Chleb mieszany z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Piekę chleb dla dwóch osób, nie kupuję w sklepie. Każda wersja chleba jest inna. Lubię gdy w chlebie jest dużo ziaren.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma: 15x28 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 szklanka mąki żytniej
    1/3 szklanki płatków owsianych górskich
    2 łyżki mąki orkiszowej + do wysypania formy
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 łyżka ziaren dyni(ja pokroiłam na małe kawałki)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miodu
    Tłuszcz do formy
    4 dag drożdży
    1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody
    Posypka: mak, słonecznik, płatki owsiane

Chleb mieszany z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć, dodać ciepłą wodę, wymieszać, odstawić by rozczyn wyrósł. Płatki owsiane zalać ciepłą wodą by napęczniały. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite, gładkie ciasto(tak długo wyrabiać, by ciasto odstawało od ręki). Formę delikatnie natłuścić, wysypać mąką orkiszową, wyłożyć ciasto, wyrównać zwilżyć wierzch zimną wodą, posypać makiem, ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut, wystudzić na kratce.

Porady

1. do ciasta można dodać jeszcze siemię lniane.

Komentarze

Podobne przepisy