Chłodnik ogórkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

póki lato jeszcze trwa

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 ogórki
    pęczek szczypiorku
    natka pietruszki
    gałązka bazylii
    500 ml zsiadłego mleka
    300 ml kefiru
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka octu jabłkowego

Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drobno posiekać szczypiorek, natkę pietruszki i bazylię, posolić i wymieszać, odstawić na ok 15 min .. Kiedy ogórki puszczą sok, dodać zsiadłe mleko i kefir.
    Doprawić solą, cukrem, octem i pieprzem. Schłodzić w lodówce, podać z ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy