Chłodnik ogórkowy

0 (0 ocen)

Świetna ochłoda w upalne dni, zastąpi obiad czy kolację.

Składniki:

  • 2 l wywaru lub wody,
    ok. 400 ml śmietany,
    3-4 ogórki kiszone,
    400 g buraków,
    kostki rosołowe, można też dodać 150-200 g cielęciny lub kurczaka bez kości,
    ok. 125 ml kwasu z ogórków kiszonych,
    kostki rosołowe,
    sól,
    pieprz,
    szczypiorek i koperek

Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki pieczemy w piekarniku, studzimy i ucieramy na grubej tarce. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
    Jeżeli chcemy dodać mięso, to je również kroimy. Wywar miksujemy lub roztrzepujemy trzepaczką ze śmietaną, łączymy z burakami, mięsem, ogórkami i drobno posiekaną zieleniną.
  • 2. Na koniec dodajemy trochę kwasu z ogórków, sól i pieprz. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to dodajemy do chłodnika kostki rosołowe.

Komentarze

Podobne przepisy