Świetna ochłoda w upalne dni, zastąpi obiad czy kolację.
Składniki:
2 l wywaru lub wody,
ok. 400 ml śmietany,
3-4 ogórki kiszone,
400 g buraków,
kostki rosołowe, można też dodać 150-200 g cielęciny lub kurczaka bez kości,
ok. 125 ml kwasu z ogórków kiszonych,
kostki rosołowe,
sól,
pieprz,
szczypiorek i koperek
Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki pieczemy w piekarniku, studzimy i ucieramy na grubej tarce. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
Jeżeli chcemy dodać mięso, to je również kroimy. Wywar miksujemy lub roztrzepujemy trzepaczką ze śmietaną, łączymy z burakami, mięsem, ogórkami i drobno posiekaną zieleniną.
2.Na koniec dodajemy trochę kwasu z ogórków, sól i pieprz. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to dodajemy do chłodnika kostki rosołowe.
Komentarze