Dla osób lubiących warzywa i mięsko jest to pyszna i niedroga potrawa.
50 min
Składniki:
2 - 3 młode średniej wielkości cukinie
1/2 paczki mrożonej "Chińskiej mieszanki na cztery pory roku" - skład :
kiełki fasoli Mung, papryka, por, pędy bambusa, czarne grzyby, czerwona cebula)
20 dag mielonego mięsa z szynki
ok. 100 g startego żółtego sera, np. Gouda
2 - 3 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
100 g ryżu arborio
ok. 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
4 - 5 łyżek oleju
sól lub Vegeta
Cukinie faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć miąższ (wydrążony miąższ można pokroić i dodać później do duszonych składników). Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blaszkę do zapiekania wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem.
Rozgrzać patelnię, wlać olej, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić i dodać posiekany czosnek. Krótką chwilę jeszcze przesmażyć, uważając by nie spalić czosnku. Dodać mięso, rozdrobnić je widelcem, przesmażyć aż zmieni kolor. Dolać trochę gorącego bulionu, przykryć i chwilę dusić ( 5 - 10 minut). Następnie wsypać ryż, dodać resztę gorącego bulionu i dusić kolejne kilka minut sprawdzając czy jest na tyle płynu, by ryż się nie przypalił. Po 10 minutach wrzucić mrożonkę. W celu urozmaicenia, można dodać jeszcze kukurydzę konserwową. Kiedy wszystkie składniki są już miękkie, zestawić z ognia, wsypać posiekaną natkę, wymieszać i wrazie potrzeby doprawić solą lub Vegetą.
Cukinie napełnić farszem dość obficie, ułożyć na blaszce i posypać starym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10 minut z włączoną dolną grzałką, a następnie włączyć górną i zapiec do chwili lekkiego przyrumienienia sera.
Komentarze