Cynamonowe Mufiny

0 (0 ocen)

  • 25 min

Mufiny te są bardzo praktyczne ponieważ ich przygotowanie i pieczenie zajmuje bardzo niewiele czasu, także doskonale sprawdzają sie kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do herbaty a nie mamy dużo czasu, np. kiedy przyjadą niezapowiedziani goście

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki cynamonu

    Składniki mokre:
    1/3 szklanki oleju
    3/4 szlanki mleka albo maślanki
    1 jajko

    1 sładkie jabłko
    1 gruszka

Cynamonowe mufiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche.
  • 2. Oddzielnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki mokre.
  • 3. Do składników suchych dolewamy składniki mokre i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Jabłko i gruszkę obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Tak przygotowane owoce dodajemy do masy mufinkowe.
  • 5. Do przygotowanej formy na mufiny nakładamy mase do 2/3 wysokości zagłębień. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni C, na 20-25 minut.

Porady

Do masy można również dodać kilka kropel ulubionego aromatu do ciast, np. waniliowego. Zamiast jabłek można dodać do tych muffinek inne dodatki, ja lubie je również z suszoną żurawinę,a wersji dla dzieci pokruszoną czekoladę.

Komentarze

Podobne przepisy