Mufiny bananowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Równie pyszne są muffiny czekoladowe. Przygotujesz je dodając do masy dwie łyżki kakao i zastępując budyń bananowy czekoladowym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - budyń bananowy (Opakowanie): 1 sztuka
    - mleko: 400 mililitrów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mąka: 250 gramów
    - soda: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - drobny cukier: 150 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 125 mililitrów
    - mleko: 150 mililitrów

Mufiny bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
    ale zamiast pół litra mleka użyj 400 ml, wystudź.
    Wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, proszek, sodę,
    sól i cukier. Osobno połącz rozkłócone jajka, olej i mleko.
    Przelej mokre składniki do suchych, wymieszaj. Formę
    do mufinów wyłóż papilotkami i nałóż po łyżce masy,
    na nią łyżkę budyniu. Do pozostałej masy dodaj pokrojony
    w kostkę banan i przełóż masę na budyń. Piecz
    przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy