Norweski deser wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser jest bardzo delikatny i dietetyczny.

  • 30 min

Składniki:

  • woda -1 szklanka
    syrop z wiśni 1- szklanka
    grysik- 60 g
    mleko- 1 szklanka
    jajko -1 sztuka
    cukier -1 łyżka
    cukier waniliowy -1 łyżka
    mąka kukurydziana -0.5 łyżki

Norweski deser wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser norweski 1. Do garnka wlewamy wodę i syrop wiśniowy. Gotujemy. Następnie dodajemy kasze mannę i gotujemy około 7 minut. Gotową masę ucieramy mikserem.
  • deser norweski 2. Nakładamy wiśniową kaszkę do lampek lub salaterek.
  • deser norweski 3. Na wierzch przyrządzamy krem waniliowy z jajka, cukru, mleka oraz mączki kukurydzianej. Ubijamy. Na różową masę wykładamy waniliową. Ozdabiamy wiśnią.

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Komentarze

Podobne przepisy