deser ryżowy z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Zdrowy i szybki deser na bazie płatków ryżowych z nutą kokosową

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 łyżki bio pasty kokosowej
    125 ml mleka kokosowego
    1 l mleka
    1,5 szkl płatków ryżowych
    płatki kokosowe
    cynamon
    6 dużych jabłek
    szczypta soli

Deser ryżowy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. płatki kokosowe prażymy na suchej patelni - na złoty kolor
  • 2. Do rondelka wsypujemy szczyptę soli, 1,5 szklanki płatków ryżowych, 1 l mleka, pastę kokosową - cały czas mieszając, aż do zgętnięcia masy. Po zdjęciu z ognia wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, zostawiamy do wchłonięcia.
  • 3. Jabłka, obieramy, kroimy w grubą kostkę, podlewamy odrobiną wody, wkładamy laskę cynamonu i prażymy
  • 4. do miski wykładamy warstwę masy ryżowej , następnie wykładamy jabłka, przykrywamy pozostałaą częścią masy ryżowej, posypujemy prażonymi płatkami kokosowymi, posypujemy cynamonem

Porady

ilość mleka zależy od rodzaju płatków których używamy, błyskawiczne potrzebują mniejszej ilości płynu nie dodawałam cukru, bo użyłam słodkiej odmiany jabłek i chciałam by osoby które nie mogą spożywać cukru mogły choć odrobinę skosztować deseru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy