Faszerowane cukinie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezon w pełni, trzeba korzystać, więc najwyższy czas na doskonałą przekąskę z cukinii. Tak przygotowana przekąska jest bardzo smaczna, faszerowana kurczakiem i warzywami z aromatyczna przyprawą curry. Pełna witamin, chrupiąca, zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 4 cukinie
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryka czerwona
    • 3 ogórki konserwowe
    • 15 dag sera żółtego
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • 1 łyżka przyprawy curry

Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka, robiąc podłużny otwór. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • mięso 2. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w drobną kostkę.
    Cebulę, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
    Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.
  • ser 3. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, drobno kroimy i przekładamy do mięsa.
    Ogórki również drobno kroimy i łączymy z mięsem.
    Gdy farsz mięsno warzywny jest już dobry, łączymy z startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
  • farsz 4. Następnie nakładamy w każdy otwór cukinii i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
  • danie 5. Danie gotowe.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy