Faszerowane cukinie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekkie, wegetariańskie cukinie.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 cukinie
    czerwona papryka
    pomidor
    cebula
    2 ząbki czosnku
    serek topiony
    torebka ugotowanego ryżu
    sól, pieprz, bazylia, oregano
    ser żółty

Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim zabierzemy sie za cukinie, przygotujemy farsz. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora. Następnie dodajemy pokrojony serek topiony, gdy się rozpuści wrzucamy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia.

  • cukinie 2. Cukinie myjemy i rozcinamy na pół. Nasiona cukinii wydrążąmy łyżką. Farsz układamy na cukinii, tak by nie wypadł.
  • 3. Cukinie dajemy na blaszkę, którą podlewamy wodą (lub jeśli mamy bulionem). Zapiekamy w piekarniku (200 stopni). Pod koniec pieczenia, wyjmujemy cukinie i posypujemy je żółtym serem i wkładamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Porady

Możemy podać cukinie z sosem pomidorowym, który świetnie się z nimi komponuje.

Komentarze

Podobne przepisy