Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zanim zabierzemy sie za cukinie, przygotujemy farsz. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora. Następnie dodajemy pokrojony serek topiony, gdy się rozpuści wrzucamy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
2.Cukinie myjemy i rozcinamy na pół. Nasiona cukinii wydrążąmy łyżką. Farsz układamy na cukinii, tak by nie wypadł.
3.Cukinie dajemy na blaszkę, którą podlewamy wodą (lub jeśli mamy bulionem). Zapiekamy w piekarniku (200 stopni). Pod koniec pieczenia, wyjmujemy cukinie i posypujemy je żółtym serem i wkładamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Porady
Możemy podać cukinie z sosem pomidorowym, który świetnie się z nimi komponuje.
Komentarze