Faszerowane czerwone cebule i papryki ramiro

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Czerwona cebula po upieczeniu staje się delikatna i słodka, po prostu pyszna, a paprykę faszerowaną chyba lubią wszyscy.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych czerwonych cebul
    5 papryk ramiro

    farsz:
    700 g szynki wieprzowej
    100 g kaszy orkiszowej
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    papryka chili
    świeży lubczyk

    200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego

Faszerowane czerwone cebule i papryki ramiro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy z wierzchniej warstwy, ścinamy górę. Środki wydrążamy.

    Z papryk odcinamy wierzchy, wypłukujemy nasionka.

    Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
    Mięso, środki cebul mielimy w maszynce do mięsa. Mięso mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku przyprawami i posiekanym lubczykiem.

    Masą mięsną nadziewamy cebule i papryki. Przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. Warzywa zalewamy śmietaną, dodajemy liść i ziela angielskie. Całość zapiekamy w żeliwnym naczyniu, wstawiamy do zimnego piecyka nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, po nagrzaniu piecyka zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez 40-45 minut. Warzywa podajemy polane powstałym sosem i posypane zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy