To pyszna, i syta ciepła przekąska. Pomidory zapiekane mają swój urok i wyjątkowy smak. Kilka razy jadłam surowe faszerowane pomidory, ale jak dla mnie nie są one tak dobre jak podane na ciepło.
Składniki:
Składniki:
• 4 duże pomidory,
• 400 g mięsa mielonego, wieprzowego,
• 1 cebula,
• Sól, pieprz do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• Olej do smażenia,
• Bazylia do dekoracji
Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory ścinamy u góry, odcinając „kapelusik”.
Środek pomidorów wyjmujemy. Kroimy w kostkę.
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Dokładamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Razem smażymy około 5 minut. Następnie dokładamy pokrojone środki pomidorów. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, aż mięso będzie gotowe, a całość dość gęsta.
Gotowym mięsem napełniamy pomidory. Przykrywamy pomidorowymi „kapeluszami”. Zapiekamy około 15 minut.
Komentarze