Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

To pyszna, i syta ciepła przekąska. Pomidory zapiekane mają swój urok i wyjątkowy smak. Kilka razy jadłam surowe faszerowane pomidory, ale jak dla mnie nie są one tak dobre jak podane na ciepło.

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 duże pomidory,
    • 400 g mięsa mielonego, wieprzowego,
    • 1 cebula,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Olej do smażenia,
    • Bazylia do dekoracji

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory ścinamy u góry, odcinając „kapelusik”.
    Środek pomidorów wyjmujemy. Kroimy w kostkę.

    Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Dokładamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Razem smażymy około 5 minut. Następnie dokładamy pokrojone środki pomidorów. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, aż mięso będzie gotowe, a całość dość gęsta.
    Gotowym mięsem napełniamy pomidory. Przykrywamy pomidorowymi „kapeluszami”. Zapiekamy około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy