Nasza rodzina uwielbia warzywa, dlatego bardzo często goszczą one na naszym stole. Aby nam się nie znudziły ciągle wymyślam nowe potrawy. W takiej postaci bardzo nam smakują.
45 min
Składniki:
• 3 strąki kolorowej papryki
• 1 mała cukinia
• 1-2 małe ostre papryczki chilli
• 10 dag ryżu
• 1 jajko
• 1 posiekany ząbek czosnku
• świeża kolendra
• 4 pomidory
• 2 ogórki
• 20 dag sera żółtego
• Sól, pieprz, curry, sok z połowy limonki, olej
Faszerowane pomidory i ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko. Papryki i cukinie umyć, pokroić w niezbyt drobną kostkę, przesmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym chilli. Ryż wymieszać z paprykami, cukinią, chilli, jajkiem i posiekaną kolendrą. Przygotowany farsz doprawić sokiem wyciśniętym z połowy limonki, solą, pieprzem oraz curry.
2.Pomidory i ogórki umyć. Z pomidorów ściąć wierzch i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ogórki pokroić na ćwiartki i wydrążyć miąższ. Warzywa napełnić przygotowanym farszem i posypać startym żółtym serem. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180oC.
Komentarze