FASZEROWANE POMIDORY I OGÓRKI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Nasza rodzina uwielbia warzywa, dlatego bardzo często goszczą one na naszym stole. Aby nam się nie znudziły ciągle wymyślam nowe potrawy. W takiej postaci bardzo nam smakują.

  • 45 min

Składniki:

  • • 3 strąki kolorowej papryki
    • 1 mała cukinia
    • 1-2 małe ostre papryczki chilli
    • 10 dag ryżu
    • 1 jajko
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • świeża kolendra
    • 4 pomidory
    • 2 ogórki
    • 20 dag sera żółtego
    • Sól, pieprz, curry, sok z połowy limonki, olej

Faszerowane pomidory i ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko. Papryki i cukinie umyć, pokroić w niezbyt drobną kostkę, przesmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym chilli. Ryż wymieszać z paprykami, cukinią, chilli, jajkiem i posiekaną kolendrą. Przygotowany farsz doprawić sokiem wyciśniętym z połowy limonki, solą, pieprzem oraz curry.
  • 2. Pomidory i ogórki umyć. Z pomidorów ściąć wierzch i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ogórki pokroić na ćwiartki i wydrążyć miąższ. Warzywa napełnić przygotowanym farszem i posypać startym żółtym serem. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180oC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Komentarze

Podobne przepisy