Faszerowane selery z ryżem

0 (0 ocen)

niech zagości lato w naszej kuchni !

Składniki:

  • 2 bulwy selera, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, 40 dkg mielonej wołowiny, szklanka bulionu z kostki, 20 dkg ryżu, 5 dkg orzechów laskowych, słodka papryka w proszku, sól, pieprz

Faszerowane selery z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulwy selera grubo obrać, przekroić na pół, wydrążyć łyżką i skropić cytryną. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mieloną wołowinę zmieszać z miąższem selera i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Połówki selera napełnić masą i dokładnie ją ugnieść. Gotować pod przykryciem w bulionie. Ryż gotować 20 minut w osolonej wodzie. Orzechy grubo posiekać i dodać do ryżu. Podawać z faszerowanymi selerami.

Komentarze

Podobne przepisy