Faszerowany bakłażan

0 (0 ocen)

Danie jest świeże, zdrowe i bardzo sycące.

Składniki:

  • 2 bakłażany
    500g mięsa mielonego
    300g pieczarek
    1 woreczek ryżu (najlepiej brązowego)
    1 puszka pomidorów bez skórki
    2 cebule
    pęczek koperku
    1 kulka mozzarelli (125g)
    pieprz, sól.
    ewentualnie jajko

Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy,osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek.
    Wydrążone bakłażany posypujemy delikatnie solą by, puściły sok i goryczkę.
    Odkładamy na bok na około 20 do 30 minut.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na patelni, przesmażamy z około 10minut.
    Cebulę obieramy kroimy w drobniejszą kostkę i dodajemy do pieczarek, przesmażamy z 10 minut.
    Ryż gotujemy 5 minut krócej niż na opakowaniu.
  • 3. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy pomidory z puszki. posiekany pęczek koperku, pieczarki i cebulę. ewentualnie dodajemy jajko, ryż przyprawiamy i mieszamy.
  • 4. Do bakłażanów nakładamy farsz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z około 30minut.
  • 5. Kulkę mozzarelli ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gdy minie 30 minut pieczenia bakłażana posypujemy go starta mozzarellą i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.

Komentarze

Podobne przepisy