Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy,osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek.
Wydrążone bakłażany posypujemy delikatnie solą by, puściły sok i goryczkę.
Odkładamy na bok na około 20 do 30 minut.
2.Pieczarki myjemy, kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na patelni, przesmażamy z około 10minut.
Cebulę obieramy kroimy w drobniejszą kostkę i dodajemy do pieczarek, przesmażamy z 10 minut.
Ryż gotujemy 5 minut krócej niż na opakowaniu.
3.Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy pomidory z puszki. posiekany pęczek koperku, pieczarki i cebulę. ewentualnie dodajemy jajko, ryż przyprawiamy i mieszamy.
4.Do bakłażanów nakładamy farsz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z około 30minut.
5.Kulkę mozzarelli ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gdy minie 30 minut pieczenia bakłażana posypujemy go starta mozzarellą i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
Komentarze