Flądra w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flądry oczyścić, umyć i osuszyć czystą ściereczką lub mocnym ręcznikiem papierowym.
2.Sok z limonki wymieszać ze startym imbirem, solą i pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 15 minut do lodówki.
3.Mąkę wysypać na talerz. Przygotować dwa głębokie naczynia. W pierwszym roztrzepać jajko z 2 łyżkami oleju sezamowego, a w drugim wymieszać bułkę tartą i sezam (oba rodzaje).
4.Rybę obtoczyć w mące, a następnie w jajku i bułce z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż nabierze złoto-brązowego koloru. Można również posmarować olejem i zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180°C
5.Podawać z brązowym ryżem i gotowanymi warzywami.
Komentarze