Flądra w sezamie

0 (0 ocen)

Soczysta ryba w pysznej panierce

Składniki:

  • 4 tuszki bez skóry z flądry (po ok. 180 g każda)
    4 łyżki mąki
    6 łyżek bułki tartej
    5 łyżek jasnego sezamu
    3 łyżki czarnego sezamu
    1 jajo
    2 łyżki oleju sezamowego
    sok z 1 limonki
    3/4 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu
    olej do smażenia

Flądra w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flądry oczyścić, umyć i osuszyć czystą ściereczką lub mocnym ręcznikiem papierowym.
  • 2. Sok z limonki wymieszać ze startym imbirem, solą i pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 15 minut do lodówki.
  • 3. Mąkę wysypać na talerz. Przygotować dwa głębokie naczynia. W pierwszym roztrzepać jajko z 2 łyżkami oleju sezamowego, a w drugim wymieszać bułkę tartą i sezam (oba rodzaje).
  • 4. Rybę obtoczyć w mące, a następnie w jajku i bułce z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż nabierze złoto-brązowego koloru. Można również posmarować olejem i zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180°C
  • 5. Podawać z brązowym ryżem i gotowanymi warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy