Naleśniki odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej, nie zawierają również cukru.Są niezwykle elastyczne i smaczne. Można podawać je z karmelizowanymi owocami, dżemem, syropem klonowym czy podsmażać z odrobiną cukru.
45 min
Składniki:
Naleśniki (10 małych naleśników):
• 175 ml. zimnego mleka roślinnego
• 175 ml. zimnej wody
• 100 g. mąki jaglanej
• 50 g. mąki z tapioki
• 50 g. mąki ryżowej
• 3 jajka
• 1 łyżka płynnego tłuszczu
• szczypta soli
• 1 łyżka ksylitolu - opcjonalnie
Francuskie naleśniki bezglutenowe z karmelizowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Naleśniki zrobione z ciasta, które odpoczęło są po prostu smaczniejsze. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Naleśniki mają być cienkie i delikatne.
Przygotowanie owoców:
Jabłka i banany obieramy, jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ksylitol, rozpuszczamy go, dodajemy owoce i podsmażamy.
Na jedno jabłko i jednego banana użyłam 2 łyżki ksylitolu i pol łyżeczki wody.
Komentarze