Francuskie naleśniki bezglutenowe z karmelizowanymi owocami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Naleśniki odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej, nie zawierają również cukru.Są niezwykle elastyczne i smaczne. Można podawać je z karmelizowanymi owocami, dżemem, syropem klonowym czy podsmażać z odrobiną cukru.

  • 45 min

Składniki:

  • Naleśniki (10 małych naleśników):
    • 175 ml. zimnego mleka roślinnego
    • 175 ml. zimnej wody
    • 100 g. mąki jaglanej
    • 50 g. mąki z tapioki
    • 50 g. mąki ryżowej
    • 3 jajka
    • 1 łyżka płynnego tłuszczu
    • szczypta soli
    • 1 łyżka ksylitolu - opcjonalnie

Francuskie naleśniki bezglutenowe z karmelizowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie naleśników:
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Naleśniki zrobione z ciasta, które odpoczęło są po prostu smaczniejsze. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Naleśniki mają być cienkie i delikatne.

    Przygotowanie owoców:
    Jabłka i banany obieramy, jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ksylitol, rozpuszczamy go, dodajemy owoce i podsmażamy.
    Na jedno jabłko i jednego banana użyłam 2 łyżki ksylitolu i pol łyżeczki wody.

Komentarze

Podobne przepisy