Gazpacho

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealna zupa na ciepłe dni. To taki hiszpański odpowiednik naszego chłodnika.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 pomidorów
    czerwona papryka
    2 ogórki gruntowe
    ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    łyżka octu winnego
    sól, pieprz
    kromka chleba

Gazpacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
    Ogórki obrać ze skórki.
  • 2. Pomidory, ogórki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
    Przy użyciu blendera zmiksować na papkę.
    Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
    Wlać oliwę i ocet.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • gazpacho 3. Kromkę chleba pokroić na małe kawałeczki i obsmażyć na patelni.
    Zupę podawać schłodzoną z grzankami.

Porady

Jeżeli lubisz pikantne potrawy dodaj troszkę papryczki chilli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy