Ghee- klarowane masło

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -250 g dobrej jakości prawdziwego masła (min. 82% tłuszczu)

Ghee- klarowane masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładamy masło do garnka z grubym dnem i podgrzewamy do rozpuszczenia. Gdy się spieni, zmniejszamy maksymalnie płomień. Pozostawiamy na 30 minut. Następnie, gdy masło zaczyna robić się przejrzyste, sprawdzamy, co jakiś czas czy resztki, które zebrały się na dnie garnka zaczynają się złocić (zwykle około 50 minut od początku podgrzewania masła)- jest to sygnał do wyłączenia ognia pod garnkiem. Następnie kładziemy na sitku papierowy ręcznik i filtrujemy powoli roztopione masło, pozostawiając szumowiny na dnie garnka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy