Sposób wykonania:
Masło wrzucić do małego garnka o grubym dnie i wstawić na mały ogień. Nie dotykać do całkowitego roztopienia. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na wierzchu pojawi się biała piana, czyli kazeina, którą zbieramy łyżką. W momencie ściągnięcia całej warstwy pod spodem ukaże nam się czyste masło. Jednak, aby zostało ono całkowicie oczyszczone, musimy przecedzić je za pomocą gazy i sitka. W taki sposób otrzymujemy masło klarowane. Przechowywać w lodówce.
Masło klarowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki:
masło
gaza
sitko
Sposób wykonania:
Masło wrzucić do małego garnka o grubym dnie i wstawić na mały ogień. Nie dotykać do całkowitego roztopienia. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na wierzchu pojawi się biała piana, czyli kazeina, którą zbieramy łyżką. W momencie ściągnięcia całej warstwy pod spodem ukaże nam się czyste masło. Jednak, aby zostało ono całkowicie oczyszczone, musimy przecedzić je za pomocą gazy i sitka. W taki sposób otrzymujemy masło klarowane. Przechowywać w lodówce.
Komentarze