Klarowane masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Musimy przygotować garnek o grubym dnie, aby masło się nie przypalało. Gdy tak się stanie będzie gorzkie,a nie o to nam chodzi.
Masło przekładamy do garnka, i na wolnym ogniu topimy, na powierzchni będzie zbierał się biały "osad" który zbieramy łyżką cedzakową.
2.Jeśli udało się uzyskać czysty płyn wyłączamy gaz. Na dnie garnka także jest biały osad, więc musimy ostrożnie przelewać masło do naczynia w którym będziemy przechowywać masło. Czytałam o różnych technikach, aby przelać przez podwójnie złożoną gazę, lub prosto z garnka uważając, aby osad z dna garnka nie "wmieszał" się do masła. Ja po prostu użyłam małej chochelki i nią " wybierałam" czysty płyn z garnka i przelewałam do słoika.
3.**Musimy pamiętać że otrzymujemy 80% wartości produktu.
** Dzieląc się z Wami przepisem korzystałam z rad bloga Art.Kulinaria
Komentarze