Masło klarowane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Masło klarowane, to masło poddane oczyszczeniu z białka oraz innych substancji podczas obróbki termicznej. Dzięki klarowaniu otrzymujemy czysty tłuszcz. Masło klarowane dłużej zachowuje swoją świeżość i jest bardziej aromatyczne niż zwykłe masło.

  • 15 min

Składniki:

  • Masło klarowane




    SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 15 minut


    masło 82% tłuszczu dowolna ilość




Masło klarowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło należy umieścić w rondelku, najlepiej o podwójnym dnie.
    Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła i pojawienia się na powierzchni białej piany , a na dnie białego osadu.
    Nie mieszamy. Za pomocą łyżki zbieramy pianę.
    Sklarowane masło ostrożnie przelać do miseczki lub szklanego pojemniczka, uważając na biały osad.
    Klarowane masło możemy przechowywać nawet kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
    Smacznego ;)

Porady

Masło klarowane, to masło poddane oczyszczeniu z białka oraz innych substancji podczas obróbki termicznej. Dzięki klarowaniu otrzymujemy czysty tłuszcz. Masło klarowane dłużej zachowuje swoją świeżość i jest bardziej aromatyczne niż zwykłe masło. Można je wykorzystać do smażenia, pieczenia, gotowania. Masło użyte do klarowania powinno być dobrej jakości (co najmniej 82%).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy