gofry drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, a jednocześnie chrupiące i delikatne gofry. Pysznie smakują z każdym dodatkiem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na około 16-18 gofrów:
    2 dag drożdży piekarskich > do rozczynu kilka łyżek mleka, łyżeczka cukru, łyżka mąki
    8 dag cukru
    250 ml mleka
    35 dag mąki
    4 jajka
    szczypta soli
    skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy
    15 dag stopionego masła

    cukier puder z wanilią do posypania

Gofry drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
  • ciasto na gofry 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, cukier, sól, otartą skórkę oraz roztopione masła i wyrośnięty rozczyn. Dolewamy mleko i przygotowujemy rzadkie ciasto. Pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  • pieczenie 3. Po wyrośnięciu nabieramy łyżką odpowiednią ilość ciasta i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
  • 4. Po upieczeniu gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy