Pyszne gofry w nowej odsłonie równie chrupiące jak te klasyczne – gofry drożdżowo- budyniowe.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 g świeżych drożdży (lub 1/2 opakowania suszonych)
300 ml letniego mleka
50 g cukru
250 g mąki tortowej
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g)
2 jajka
50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Gofry drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 łyżeczkę cukru dodać do letniego mleka, wkruszyć drożdże, wszystko wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć na 15 min do momentu, aż rozczyn ruszy.
2.Wszystkie składniki i rozczyn włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Będzie ono dość płynne. Ciasto przykryć na 50 min do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto nakładać partiami na rozgrzaną gofrownicę i piec do momentu, aż przestanie się wydobywać para. Po upieczeniu wyłożyć gofry na kratkę. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze