Gofry drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne gofry w nowej odsłonie równie chrupiące jak te klasyczne – gofry drożdżowo- budyniowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży (lub 1/2 opakowania suszonych)
    300 ml letniego mleka
    50 g cukru
    250 g mąki tortowej
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g)
    2 jajka
    50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

    Dodatki według uznania

Gofry drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 łyżeczkę cukru dodać do letniego mleka, wkruszyć drożdże, wszystko wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć na 15 min do momentu, aż rozczyn ruszy.
  • 2. Wszystkie składniki i rozczyn włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Będzie ono dość płynne. Ciasto przykryć na 50 min do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto nakładać partiami na rozgrzaną gofrownicę i piec do momentu, aż przestanie się wydobywać para. Po upieczeniu wyłożyć gofry na kratkę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy