Jabłka suszone

0 (0 ocen)

Jabłuszka w sam raz do wigilijnego kompotu

Składniki:

  • twarde winne jabłka
    litr wody
    2 łyżki kwasku cytrynowego

Jabłka suszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwasek cytrynowy rozpuścić w wodzie.
    Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na równe plasterki o grubości około 5 mm.
    Partiami wkładać plasterki do wody z kwaskiem na 2 minuty.
    Wyjąć łyżką cedzakową na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć i rozłożyć pojedynczą warstwą na ściereczce lub kuchennym papierowym ręczniku, osuszyć.
    Plasterki ułożyć na sitkach suszarki.
    Suszyć około 7-12 godzin.
    Plasterki jabłek po ususzeniu powinny być sprężyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy