Suszone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytych jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cienkie plasterki – do 3 mm.
2.Plasterki rozkładamy na 2 blachach od piekarnika, wyłożonych uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka mogą nieco na siebie zachodzić.
3.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90ºC. Suszymy 2 godziny, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach. Po godzinie, odwracamy je na drugą stronę. Jeżeli po 2 godzinach, nie są całkowicie suche – przy grubszych plasterkach, przytrzymujemy je jeszcze w piekarniku około 20 minut.
Porady
Jabłka przechowujemy w szczelnym pojemniku lub woreczku. Nie pozostawiamy ich długo bez przykrycia, bo dość łatwo chłoną wilgoć i tracą chrupkość.
Komentarze