Suszone jabłka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Bardzo zdrowa i przepyszna przekąska dla całej rodziny. Polecam do wypróbowania!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jabłka, z gatunku słodkich

Suszone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0t963ws 1. Z umytych jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cienkie plasterki – do 3 mm.
  • 2. Plasterki rozkładamy na 2 blachach od piekarnika, wyłożonych uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka mogą nieco na siebie zachodzić.
  • 3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90ºC. Suszymy 2 godziny, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach. Po godzinie, odwracamy je na drugą stronę. Jeżeli po 2 godzinach, nie są całkowicie suche – przy grubszych plasterkach, przytrzymujemy je jeszcze w piekarniku około 20 minut.

Porady

Jabłka przechowujemy w szczelnym pojemniku lub woreczku. Nie pozostawiamy ich długo bez przykrycia, bo dość łatwo chłoną wilgoć i tracą chrupkość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy