JEŻYNOWIEC

0 (0 ocen)

  • 15 min

Proste i smaczne.

  • 15 min

Składniki:

  • 120 g mąki
    160 g margaryny Kasia
    2/3 szklanki kaszy manny
    2/3 szklanki wiórków kokosowych
    200 g cukru pudru
    300 g jeżyn
    100 g malin
    4 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jeżynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kaszę i wiórka kokosowe.
    Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Na ciasto wysypać owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopni C około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy