Jeżynowiec

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon jeżyn więc nie może zabraknąć tego ciasta. Jest przepyszne

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl. mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kasia cała
    szkl. cukru
    2 całe jajka
    2 łyżeczki śmietany kwaśnej

    Masa
    2 budynie śmietankowe
    litr mleka
    łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. cukru

    Posypka
    wiórki kokosowe 1/2 szkl.
    łyżka masła

    Blacha
    23x26

Jeżynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z podanych składników zagnieść ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki
  • 2. budynie cukier i mąkę rozpuścić w szklance mleka resztę mleka zagotować i dodać rozpuszczone budynie zagotować
  • 3. 3/4 ciasta rozłożyć na blasze podpiec w piekarniku 180 °C przez 8 min następnie wylać na ciasto gorący budyń na to jeżyny
    (lub inne owoce) na to resztę ciasta poskubać. Piec przez 40 min 180 ° C
  • 4. łyżka masła pół paki wiórek kokosowych podsmażyć na patelni na złoty kolor pod koniec pieczenia posypać ciasto i zapiec
    jeszcze przez 5 min.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy