Keczupowe pierożki

0 (0 ocen)

Idealne jako ciepła i zimna przekąska o ciekawym smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki pszennej +mąka do podsypania
    10 dkg miękkiego masła
    pół szklanki dobrego keczupu
    20 g drożdży
    1 jajko+1 żółtko(białko zastawiamy do posmarowania)
    płaska łyżeczka soli
    Farsz:
    Pół kg ziemniaków
    30 dkg twarogu
    4 łyżki keczupu
    1 łyżeczka oregano
    3 ząbki czosnku
    Sól, pieprz

Keczupowe pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy keczup, jajka, pokrojone masło, sól i stopniowo wsypujemy mąkę zarabiając ciasto (ciasto może pochłonąć więcej lub mniej mąki w zależności od konsystencji keczupu). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na około 15 min.
  • 2. Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z ziemniakami, dodajemy keczup, oregano, zmiażdżony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy cienko jak na tradycyjne pierogi, wkrawamy kółka, łyżeczką nakładam farsz i zlepiamy pierogi (brzegi możemy ozdobić za pomocą widelca). Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i pieczemy ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy