Grillujmy, póki jesień sprzyja! Grillujmy, póki mamy pod ręką cukinie i inne cuda! Czasami wystarczy naprawdę niewiele, ot, kilka składników z lodówki, żeby najeść się ze smakiem i do syta!
4 godz.
Składniki:
Składniki:
0,5 kg karkówki
1 cukinia, najlepiej niezbyt "gruba"
2-3 cebule średniej wielkości
Marynata:
2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
2 łyżki musztardy
3 łyżki keczupu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku (lub kilka ząbków posiekanych i startych)
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka przyprawy na grilla
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli
Musztardowo-keczupowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty wymieszać ze sobą w dużej misce.
2.Cukinię i cebulę pokroić na plastry. Karkówkę również pokroić na plastry, następnie rozbić je nieco tłuczkiem i podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa i mięso zanurzyć w marynacie na co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.
3.Następnie na patyczki do szaszyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i warzyw w ulubionej kolejności. Grillować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, kilka do kilkunastu minut - w mojej rodzinie lubimy dobrze wypieczoną, czy raczej wygrillowaną karkówkę, więc trochę to trwa. :) A efekty? Jak na zdjęciu - przepyszne! :)
Komentarze