Musztardowo-keczupowe szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Grillujmy, póki jesień sprzyja! Grillujmy, póki mamy pod ręką cukinie i inne cuda! Czasami wystarczy naprawdę niewiele, ot, kilka składników z lodówki, żeby najeść się ze smakiem i do syta!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    0,5 kg karkówki
    1 cukinia, najlepiej niezbyt "gruba"
    2-3 cebule średniej wielkości

    Marynata:

    2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
    2 łyżki musztardy
    3 łyżki keczupu
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka czosnku (lub kilka ząbków posiekanych i startych)
    1 łyżeczka natki pietruszki
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka przyprawy na grilla
    1 łyżeczka tymianku
    szczypta soli

Musztardowo-keczupowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą w dużej misce.
  • 2. Cukinię i cebulę pokroić na plastry. Karkówkę również pokroić na plastry, następnie rozbić je nieco tłuczkiem i podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa i mięso zanurzyć w marynacie na co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.
  • 3. Następnie na patyczki do szaszyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i warzyw w ulubionej kolejności. Grillować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, kilka do kilkunastu minut - w mojej rodzinie lubimy dobrze wypieczoną, czy raczej wygrillowaną karkówkę, więc trochę to trwa. :) A efekty? Jak na zdjęciu - przepyszne! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy