Krem z pieczarek

0 (0 ocen)

Delikatna w smaku zupa krem z pieczarek. Podana z lekko pikantnym pieczywem maca z ziołami prowansalskimi.

Składniki:


  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    0,5 kg pieczarek
    1 marchewka
    3 ziemniaki
    0,5 cebuli
    seler kawałek
    pietruszka kawałek
    0,5 łyżki masła
    sól pieprz do smaku

Krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać z skórki, pokroić i odparować z nadmiaru wody. Warzywa oczyścić i pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Podawać z pieczywem maca z dodatkiem ziół prowansalskich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy