Krem z pieczarek

0 (0 ocen)

Smaczna i szybka zupa pieczarkowa.

Składniki:

  • Bulion:
    1,5 l zimnej wody
    1 udko
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    kawałek pora
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    Sól, pieprz, maggi do smaku

    0,5 kg pieczarek
    2 większe ziemniaki
    1 kajzerka
    Tłuszcz do smażenia

Krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulion 1. Udko opłukać pod bieżącą wodą, dodać do wody i gotować wraz z obraną marchewką, pietruszką i porem do miękkości. Po zagotowaniu dodać liść laurowy i ziela angielskie. Podczas gotowania zbierać szumowinę. Bulion przyprawić do smaku.
  • pieczarki
2. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, zalać odrobiną wody i dusić ok 10 minut.
  • zupa 3. Bulion przecedzić, dodać do niego ugotowaną marchew oraz pietruszkę.. Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać wraz z pieczarkami do bulionu, gotować do miękkości.
  • zblendowana zupa
4. Zupę zblendować, przyprawić do smaku.
  • grzanki 5. Bułkę pokroić w kostkę, ususzyć na patelni z odrobiną tłuszczu.
  • zupa 6. Zupę podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy