Krem z pieczarek

0 (0 ocen)

Pyszna i sycąca zupa.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek

    włoszczyzna

    ziemniaki, 400g

    cebula

    2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

    szklanka wywaru z warzyw bądź wywaru sporządzonego na 1 kostce rosołowej

    sól, pieprz

Krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz włoszczyznę pokroić, zalać wodą (ok. 2,5l) i gotować 20 minut (od momentu wrzenia).
  • 2. W czasie, gdy warzywa się gotują, siekamy cebulę, kroimy pieczarki i następnie podduszamy na oliwie. Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku.
  • 3. Kilka pieczarek odkładamy do dekoracji, resztę, wraz z cebulą, dodajemy do zupy. Dolewany wywar, ewentualnie doprawiamy.

    Zdejmujemy z ognia.
  • 4. Kiedy zupa trochę przestygnie - miksujemy.

    Przed podaniem dekorujemy odłożonymi pieczarkami i natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy