Krem z pieczarek
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
włoszczyzna
ziemniaki, 400g
cebula
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
szklanka wywaru z warzyw bądź wywaru sporządzonego na 1 kostce rosołowej
sól, pieprz
Krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ziemniaki oraz włoszczyznę pokroić, zalać wodą (ok. 2,5l) i gotować 20 minut (od momentu wrzenia).
-
2.
W czasie, gdy warzywa się gotują, siekamy cebulę, kroimy pieczarki i następnie podduszamy na oliwie. Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku.
-
3.
Kilka pieczarek odkładamy do dekoracji, resztę, wraz z cebulą, dodajemy do zupy. Dolewany wywar, ewentualnie doprawiamy.
Zdejmujemy z ognia.
-
4.
Kiedy zupa trochę przestygnie - miksujemy.
Przed podaniem dekorujemy odłożonymi pieczarkami i natką pietruszki.
Komentarze