Kremowa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę zalej wodą, odstaw na ok. 30 minut, osącz, zalej świeżą
wodą, posól i gotuj do miękkości ok. 15 minut.
2.Na oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, smaż do momentu aż połowa płynu wyparuje, a pomidory
zgęstnieją. Dopraw do smaku pieprzem i bazylią, dodaj osączoną,
ugotowaną soczewicę.
3.Pomidory z soczewicą zmiksuj blenderem na gładką masę.
Wlej bulion, dodaj posiekaną natkę pietruszki i podgrzewaj zupę około 5
minut, aby smaki się przegryzły.
Porady
Gotową zupę możesz posypać sezamem, suszoną bazylią, podawać z
grzankami lub paluchami z ciasta francuskiego.
Komentarze