Kwadraty z wiśniami

0 (0 ocen)

Coś na podwieczorek

Składniki:

  • - Dwa kubki mąki,
    - Pól kubka cukru pudru,
    - pięć jajek,
    - Dwie i pół łyżeczki proszku do pieczenia,
    - Cztery kubki wiśni,
    - Kostkę masła,
    - Łyżkę kakao,
    - Sól,
    - Migdały,

Kwadraty z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y4kcjq 1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w kubku, a białka w misce miksera. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia, połowę cukru pudru, żółtka i masło. Posiekaj wszystkie składniki nożem. Następnie wymieszaj produkty i zagnieć szybko ciasto.
  • 2. Podziel ciasto na dwie części. Uformuj z nich kule. Do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze raz starannie ją zagnieść- ciasto powinno być brązowe i gładkie. Potem przełóż je na talerz, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na przynajmniej godzinę.
  • 3. W tym czasie umyj wiśnie. Za pomocą drylownicy usuń pestki. Wysyp owoce na durszlak, aby odciekł nadmiar soku. Ubij pianę z białek z odrobiną soli. Na końcu ubijania dodaj do piany pozostałą część cukru pudru.
    Kiedy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjmij z lodówki jasną kulę. Zetrzyj ja na tarce i rozłóż na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce.
  • 4. Następnie ułóż na cieście wiśnie i przykryj je pianą z białek.
    Wyjmij ciemną kulę, zetrzyj ją także. Delikatnie posyp tymi drobinkami białą część ciasta oraz wiśnie. Przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 55 minut.
    Gdy ciasto się upiecze i przestygnie posyp je cukrem pudrem i migdałami. Pokrój na kwadraty i ułóż na talerzu.

Porady

Ciasto możesz podawać polane polewą czekoladową lub pokruszonymi orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy