Letni torcik bezowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 9 osób
  • Trudny

Lekki, puszysty i słodki torcik idealnie sprawdzi się na dzień mamy lub inne okazje.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 9 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 6 białek
    300g cukru drobnego
    30g cukru pudru
    250g serka mascarpone
    1łyżeczka cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    300ml śmietanki kremówki
    maliny
    truskawki
    borówki

Letni torcik bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Letni torcik bezowy 1. 1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę od czasu do czasu dodając cukier. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt tortu. Pieczemy 90min w temperaturze 150 stopni.
    2. Krem- do miski wlewamy śmietankę kremówkę dodajemy serek mascarpone i cukier puder, wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na wystudzoną beze.
    3. Beze ozdabiamy owocami i listkami mięty :)) Smacznego!

Porady

Gdy formujemy beze należy zrobić niewielki wgłębienie na środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy