Ciasto z zeszytu zmodyfikowane prze ze mnie .Pyszne
1 godz. 40 min
Składniki:
SKŁADNIKI CIASTA :
6 żółtek
20 dag mąki
10 dag cukru
15 dag masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną na puszystą masę dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dzielimy na dwie części smarujemy bezą i posypujemy płatkami migdałowymi .Pieczemy w temperaturze 170 stopni C
BEZA :
3 białka
12 dkg cukru
płatki migdałowe
Ubić pianę z cukrem na sztywną pianę.
MALINOWA MASA :
70 dag malin zagotować chwilę przestudzić wymieszać z 3 tężejącymi galaretkami malinowymi rozpuszczonymi w 4 szklankach wody
Malinowe co nie co - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA ŚMIETANOWA :
1/2 litra śmietany kremówki ubić i dodać 1 łyżką żelatyny rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody. Na upieczony placek wylać masę malinową, potem masę śmietanową i przykryć drugim plackiem . Ciasto dać do lodówki. Schłodzić.
Porady
Ciasto można posmarować masą bezową tylko jedno ja robię to na dwóch i jest pyszne każdy zachwyca się smakiem.Maliny doprowadzam do zagotowania uważam ,że są bezpieczniejsze po tym.
Komentarze