Aromatyczna i smaczna wersja kapuśniaku po mojemu. Polecam dla zwolenników kiszonej kapusty lub na zimne dni kiedy to potrzebujemy porządnej rozgrzewki.
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
1 biała cebula
5 pieczarek
1 wędzone pętko kiełbasy
Olej
Sól
Pieprz
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 kostka rosołowa wołowa
1,5 litra wody
6 ziemniaków
Mój kapuśniaczek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, podlewamy litrem zimnej wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę kroimy w pół plasterki, pieczarki oraz kiełbasę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, kiełbasę i pieczarki. Przekładamy do kiszonej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dokładamy kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. Dolewamy 500 ml wody i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 30-35 minut.
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Do kapuśniaku dodałam jeszcze ugotowane ziemniaki.
Komentarze