Muffiny z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na sobotnie spotkanie z Przyjaciółmi upiekłam muffinki. Pieczenie muffinek w lecie ma jedną największą zaletę: robią się błyskawicznie i nie trzeba długo stać przy piekarniku. A jak są to jeszcze muffinki z borówkami, to już w ogóle pełnia szczęścia :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mleka
    1 szklanka oliwy
    4 jajka
    2 szklanki borówek/jagód

Muffiny z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz borówki. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Użyłam dużych kartonowych foremek na muffinki - są dwa razy większe od tych standardowych. Z podanej ilości ciasta wychodzi 14 dużych muffinek. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20-25 minut. Upieczone i wystudzone muffiny można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy