Mufiny razowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciekawa alternatywa dla babeczek przygotowywanych na słodko, zwłaszcza dla osób chcących się zdrowo odżywiać

  • 30 min

Składniki:

  • Szklanka mąki razowej żytniej
    Szklanka mąki razowej pszennej
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Łyżeczka sody oczyszczonej
    Ulubione przyprawy np.: papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    2 jaja
    Ulubione warzywa, u mnie: papryka czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, kukurydza, fasola czerwona, cebula

Mufiny razowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy.
    W drugim składniki mokre: olej, przecier, jaja.
  • 2. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i ponownie mieszamy.
  • 3. Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę: kolorową paprykę, cebulę, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz odsączone i przekrojone na pół ziarna czerwonej fasoli ( ilość według uznania, ale ciasto musi pozostać spójne).
  • 4. Całość mieszamy i nakładamy do silikonowych foremek do około 3/4 ich wysokości.
  • 5. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

W celu sprawdzenia czy mufina jest już upieczona należy wbić w nią wykałaczkę, jeżeli po wyjęciu wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że nasza przekąska jest już gotowa. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno zwłaszcza posmarowana sosem czosnkowym lub ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy