Nadziewany bakłażan

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Smaczne danie wegetariańskie.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 bakłażan
    1 cebula
    2 kromki chleba
    2 łyżki orzeszków piniowych
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oliwy
    100 g sera żółtego
    sól, pieprz
    100 g mozarelli

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bakłażana w całości gotować 10 minut w osolonej wodzie.
    2. Chleb pokroić w drobną kostkę . Cebulę obrać i drobno pokroić .
    3. Na 2 łyżkach oliwy przesmażyć cebulę , dodać chleb i orzeszki , przesmażyć.
    4. Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę.
    5. Chleb z cebulą i orzeszkami wymieszać z bazylią ,przecierem , startym
    serem , miąższem z bakłażana . Doprawić solą i pieprzem.
    6. Resztą oliwy natłuścić małą formę, położyć faszerowane bakłażany .
    Na wierzchu każdego bakłażana ułożyć po kilka plastrów mozarelli.
    7. Zapiekać w temp. 200 stopni C. przez 20 minut .

Porady

Bakłażana można również posypać rockforem lub żółtym serem . Podawać z sałatą .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy