Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bakłażana w całości gotować 10 minut w osolonej wodzie.
2. Chleb pokroić w drobną kostkę . Cebulę obrać i drobno pokroić .
3. Na 2 łyżkach oliwy przesmażyć cebulę , dodać chleb i orzeszki , przesmażyć.
4. Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę.
5. Chleb z cebulą i orzeszkami wymieszać z bazylią ,przecierem , startym
serem , miąższem z bakłażana . Doprawić solą i pieprzem.
6. Resztą oliwy natłuścić małą formę, położyć faszerowane bakłażany .
Na wierzchu każdego bakłażana ułożyć po kilka plastrów mozarelli.
7. Zapiekać w temp. 200 stopni C. przez 20 minut .
Porady
Bakłażana można również posypać rockforem lub żółtym serem .
Podawać z sałatą .
Komentarze