Nadziewany bakłażan

0 (0 ocen)

Bakłażan inaczej podany

Składniki:

  • 1 bakłażan
    2 plastry szynki
    2 plastry ser z zielonym pieprzem
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    tymianek
    zioła prowansalskie
    oliwa do smażenia
    białe wino
    liście bazylii

    Sos czosnkowy
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki majonez
    2 łyżki jogurt
    sok z cytryny
    sól
    biały pieprz

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

    Sos czosnkowy.
    Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt naturalny i przyprawy. Całość wymieszać blenderem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy