Nadziewany bakłażan

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne danie kuchni włoskiej, a do tego bezmięsne. Idealne jako przekąska lub lekki obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 duży bakłażan
    - 1 szklanka drobnego makaronu
    - 1 szklanka passaty pomidorowej
    - mozzarella
    - pół cebuli
    - oliwa z oliwek
    - świeża bazylia
    - oregano
    - sól, pieprz

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron drobne kokardki 1. Bakłażana kroimy na dwie części i wydrążamy środek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (ja użyłem drobnych kokardek).
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i blanszujemy. Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Wrzucamy kilka listków bazylii, szczyptę oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez chwilę po czym dodajemy ugotowany makaron.
  • 3. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę i całość wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy pół szklanki wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy