Cukinia w wersji pieczonej to świetny sposób na podanie warzyw w nieco innej odsłonie. Frytki z cukinii można jeść bez wyrzutów sumienia,że przybędzie nam zbędnych kilogramów.
30 min
Składniki:
cukinia 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 2 łyżeczki
sól do smaku
jajko 1 sztuka
bułka tarta do panierowania
parmezan starty 40 g
Pieczone frytki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i kroimy w słupki.skrapiamy oliwą,przyprawiamy. Cukinię maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Panierowaną cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż cukinia się zarumieni.Trwa to około 20 minut.
Komentarze