Pizza wieloskładnikowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę pizzę nauczył mnie robić znajomy Włoch.

Składniki:

  • ● 30 dag mąki pszennej
    ● 1 dag drożdży
    ● 2 łyżki mleka
    ● jajko
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● 1/3 op. przecieru pomidorowego z kartonika
    ● 2 łyżki suszonej bazylii
    ● czerwona i żółta papryka
    ● 8 dużych pieczarek
    ● 2 ogórki konserwowe
    ● 1/3 puszki kukurydzy
    ● 1/2 cebuli
    ● 12 plasterków salami
    ● 40 dag mozzarelli
    ● kilka czarnych oliwek
    ● sól, pieprz
    ● oliwa
    ● tłuszcz do posmarowania formy

Pizza wieloskładnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z mlekiem.
    Dodajemy mąkę, 2 łyżki
    oliwy, cukier, łyżeczkę soli i jajko. Zagniatamy, wlewając tyle
    wody, by ciasto odchodziło od
    rąk. Odstawiamy na 2 godziny.
    Rozwałkowujemy i przekładamy
    na natłuszczoną blachę.
  • 2. Papryki i cebulę kroimy
    w paski, a pieczarki w plastry.
    Smażymy na rozgrzanej oliwie
    kilka minut. Doprawiamy do
    smaku solą i pieprzem.
  • 3. Przecier mieszamy z bazylią,
    smarujemy ciasto. Mozzarellę
    ścieramy na tarce. Połową posypujemy
    ciasto. Układamy
    salami, paprykę z pieczarkami
    i cebulą, pokrojone w plasterki
    ogórki i oliwki. Posypujemy kukurydzą
    i pozostałym serem.
    Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze
    175 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy