Pizza wieloskładnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z mlekiem.
Dodajemy mąkę, 2 łyżki
oliwy, cukier, łyżeczkę soli i jajko. Zagniatamy, wlewając tyle
wody, by ciasto odchodziło od
rąk. Odstawiamy na 2 godziny.
Rozwałkowujemy i przekładamy
na natłuszczoną blachę.
2.Papryki i cebulę kroimy
w paski, a pieczarki w plastry.
Smażymy na rozgrzanej oliwie
kilka minut. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
3.Przecier mieszamy z bazylią,
smarujemy ciasto. Mozzarellę
ścieramy na tarce. Połową posypujemy
ciasto. Układamy
salami, paprykę z pieczarkami
i cebulą, pokrojone w plasterki
ogórki i oliwki. Posypujemy kukurydzą
i pozostałym serem.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze
175 °C.
Komentarze