Placki dyniowo-kakaowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie dyni,kakao i mąki ryżowej daje bardzo ciekawy i delikatny smak.Placki mogą być dla dzieci (zamiast kakao można dodać Karob -odpowiednik )i dorosłych.

  • 30 min

Składniki:

  • -2 jajka
    -5 łyżek mąki ryżowej(lub innej)
    -50 dag dynii
    -imbir
    -zioła prowansalskie
    -2 średnie jabłka
    -1 łyżka kakao
    -olej rzepakowy
    -listki bazylii

Placki dyniowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę dodać imbir,przyprawy i podgotować ok 10 min i ugnieść widelcem.
  • 2. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach
  • 3. Jajka zmiksować z 4 łyżkami mąki ,dodać dynię i jabłka.Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao a do drugiej 1 łyżkę mąki.
  • 4. Podgrzać patelnię z odrobiną oleju i kłaść łyżką z jednej strony ciemne ciasto a z drugiej jasne i łyżką wokół wyrównać brzegi .Jeśli chcemy z listkami to na jasnej części położyć listek i lekko przycisnąć do ciasta .Szeroką łopatką przewrócić na drugą stronę.

Porady

Placki będą bardzo spójne jeśli łyżką wokół dociśniemy ciasto.Najlepiej kłaść łyżką taką jaką jemy zupę bo wtedy lepiej się przewraca na drugą stronę .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy