Pomidory faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, ściąć kapturki, wydrążyć wnętrza, oprószyć solą i pieprzem. Por i pieczarki posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić por i lekko ją zeszklić. Dodać pieczarki, wymieszać, dodać kaszę i dusić wszystko na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie, a całość zgęstniej. Przestudzić. Dodać 1 jajko.
2.Przygotowanym farszem nadziać pomidory. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim pomidory i zapiekać w 180 st. przez
10 - 15 minut.Z marchewki wycinamy krążki z których robię kwiatki. Nożem należy zrobić nacięcia . Szczypiorek siekamy na drobno i posypujemy talerz
Porady
Zamiast jajka można dodać ser żółty starty, co kto lubi :-)
Przy gotowaniu kaszy gryczanej dobrze jest dodać łyżeczkę smalcu, kasza jest smaczniejsza dzięki temu.
Komentarze