Potrawka z indyka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ostatnio usłyszałam, że mięso indyka jest zdrowsze i ma mniej tłuszczu od kurzego. Polecam

  • 40 min

Składniki:

  • - pierś z indyka - 30 dag
    - papryka zielona - 1 szt
    - pieczarki - 10 szt
    - cebula - 1 szt
    - jogurt naturalny - 1 duże opak
    - pomidory krojone w puszce - 1 puszka
    - sól, pieprz, słodka papryka, oregano
    - olej - 1 łyżeczka

Potrawka z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamiast słodkiej można dodać ostrej papryki 1. Pierś z indyka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę, posypujemy słodką papryką i odstawiamy.
  • warzywa i mięso na patelni 2. Pieczarki i paprykę myjemy. Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa, a gdy odparuje z nich częściowo woda, dorzucamy mięso. Dusimy składniki ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Sos najlepiej zmiksować blenderem 3. W tym czasie przyrządzamy sos miksując pomidory z jogurtem naturalnym i oregano na jednolity płyn.
  • Potrawkę przyprawiamy na koniec 4. Mięso i warzywa zalewamy gotowym sosem, przyprawiamy i pozwalamy aby się wspólnie pogotowały ok 5 minut. Smacznego:)

Porady

Potrawka świetnie smakuje podana z ryżem i ogórkiem kiszonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy